Ajattelin kertoa hieman oivalluksista ja tavoista, joita olen elämässäni noudattanut ja hyväksi havainnut. Olen siis pitkään, yli kymmenen vuotta, ollut kiinnostunut luonnollisesta & vapaasta elämäntyylistä, joka on mahdollisimman lähellä sitä, kuinka elämä on tarkoitettukin elää. En sano, että olisi oikeaa tai väärää tapaa elää, mutta pinnallisuus, liika työnteko, epäterveellinen ruokavalio ja liialliset kemikaalit tuskin edesauttavat hyvinvointia. Jokaisen asian kohdalla valitsemme oikeastaan kahden asian välillä: tukeeko tämä hyvinvointiani vai heikentääkö se sitä.

Olen huomannut luonnollisempien valintojen olevan parempia lähes kaikilla tasoilla. Olisinpa tiennyt 15 vuotta sitten, että kauneus todellakin lähtee sisältä. Tämä on ensimmäinen osa postaus-sarjaa: a natural way of life ja ensimmäisenä on vuorossa hiukset.

Haitallisia kemikaaleja hiuksiin?

Maailmassa on niin paljon kemikaaleja, että määrää on aivan mahdoton käsittää. Jos ajattelet marketteja, jotka pursuavat purkkeja toinen toisensa perään ja sitten kerrot sen sillä, kuinka monta markettia on jokaisessa kaupungissa ja maassa. Aivan käsittämätön määrä muovia ja kemikaaleja. Mihin nuo kaikki purkit menevät? Entä kuinka terveellisiä nuo kemikaalit ovat? Kuinka paljon haittaa niistä on yksilöille, entä luonnolle? En halua moralisoida ketään vaan jakaa ainoastaan sen, minkä olen itse havainnut paremmaksi.

Kun aloin matkustella enemmän kaukomaissa, minulla oli vain käsimatkatavarat mukana. Tämän seurauksena minun oli katsottava hyvin tarkkaan, mitkä nestemäiset tuotteet otan mukaan. Koska pidän meikkaamisesta satunnaisesti, otin mukaan joitakin meikkejä. Niiden lisäksi huulirasvaa, kasvovoidetta, suolahammastahnaa ja palasaippuaa tai MeineBase suolaa. Olen tämän jälkeen kuitenkin mennyt elämässä paljon eteenpäin, sillä myös palasaippua on pitänyt valmistaa ja laadukkaat palasaippuat maksavat paljon. Palasaippuassa oli itselleni muitakin ongelmia, mm. vedenlaatu vaikkapa Indonesiassa ja Filippiineillä oli sen verran erikoista, että saippua jäi tahmaksi hiuksiin. (Palasaippua voi sopia muuhun tarkoitukseen, kuten käsienpesuun, mutta oman kokemukseni mukaan ei hiuksiin.) Kokeilin myös palasaippua hoitoainetta, mutta siinäkin meni vikaan. Vaikka nuo ovat toki parempia vaihtoehtoja kuin huimasti kemikaaleja (ja vettä!) sisältävät muovipullot, ne eivät ole luonnollisin vaihtoehto. MeineBase oli minulla pitkään käytössä ja pidin siitä kovasti, mutta se ei kuitenkaan tehnyt hiuksilleni sitä, mitä olisin toivonut. Silkkisiä, pehmeitä, helppohoitoisia, pitkiä ja paksuja hiuksia. Eikä se myöskään vaahtoa lainkaan.

Luonnollinen hiustenhoito

Luonnollisin ja tässä tapauksessa myös paras vaihtoehto on se, minkä jokainen voi valmistaa itse kotona. Ei ole tarvetta raahata purkkeja ja pakkauksia mukanaan vaan ainesosat löytyvät helposti kaikkialta. Ja en todellakaan tee näitä valintoja hiusten kustannuksella vaan valintojen on täytettävä kaikilla tasoilla kriteerit, jotka ovat:

 • Luonnollisuus
 • Näkyvät tulokset eli kauniit, vahvat ja terveet hiukset
 • Helppous, saatavuus
 • Edullisuus

Aloin siis etsiä omaa tapaani, koska valmiita toimivia ratkaisuja kaupoissa ei ollut. Haluan kertoa myös tärkeän asian kaikille, jotka painivat hiusongelmien kanssa: ohuet tai hauraat hiukset, jotka putoavat päästä eivät ole vain jokin geneettinen ongelma vaan johtuvat väärästä tavasta hoitaa hiuksia ja kehoa. Samoin päänahan ongelmat. Olen itse pilannut useamman kerran hiukseni käymällä kampaajalla. Olen myös itse pilannut omat hiukseni ja sen jälkeen leikannut ne siiliksi. Nice. Voisi luulla, että kampaaja olisi paras vaihtoehto, mutta suosittelen jättämään kampaajalle ainoastaan leikkauksen, vaikka senkin voi kyllä hyvin tehdä itse. Olen saanut täysin erilaisia lopputuloksia mitä olen toivonut ja sen jälkeen joutunut varaamaan heti seuraavalle päivälle ajan toiselle kampaajalle ja kuluttanut tällaiseen roskaan useita satoja – ellei tuhansia – euroja. Oma hiushistoriani on siis todella värikästä ja joku saattaakin kauhistua, että olen tosiaan aloittanut hiusteni värjäämisen jo 8-vuotiaana. Hiukseni ovat aina onneksi olleet paksut, mutta aiemmin minulla ei ollut syvempää käsitystä siitä, miten niitä tulisi oikeasti hoitaa.

Kaikki kampaajat eivät tietenkään ole huonoja ja mikäli olet löytänyt kampaajan, kuka todella ymmärtää ja arvostaa hiuksiasi niin hieno juttu. Olen itse kokeillut ties kuinka montaa eri kampaajaa ja lähes joka kerta pettynyt ja huomannut hiusteni olevan entistä huonommassa kunnossa. Kampaamotuotteiden ongelma on sama kuin muidenkin vastaavien tuotteiden: ne auttavat lyhyellä aikavälillä ja saavat hiukset näyttämään hyviltä, mutta tuhoavat ne pitkällä aikavälillä. Sitten jäämme niihin koukkuun ja ostamme lisää samaa tavaraa. Onhan se tietysti hyvä bisnes, mutta kuluttajalle karmea hinta.

Luonnollisinta olisi tietysti olla pesemättä hiuksia lainkaan, sillä hiukset todella ”pesevät” itse itsensä, mutta omaan makuuni tämä sopii lähinnä miehille/niille, joilla on lyhyemmät hiukset ja sellainen malli, jota ei ole tarvetta laittaa mitenkään. Eli mikäli haluaa käyttää muotoilutuotteita niin yleensä vesi ei ole riittävä poistamaan kaikkia tuotteiden jäämiä, joten siksi en henkilökohtaisesti suosittele tätä. Se myös vaatii useamman kuukauden aikaa toimiakseen ja harva haluaa kulkea rasvaisilla hiuksilla sitä aikaa.

Totuus ”laadukkaista” hiustuotteista

Myrkylliset kemikaalit, joita markkinoidaan loistavina hiustuotteina johtavat lopulta hiusten-ja päänahan ongelmiin, kuten kutinaan, hilseilyyn, kuivuuteen, hiustenlähtöön, hiusten ohenemiseen ja vaurioitumiseen. Vaikka nämä tuotteet saavat hiuksesi näyttämään hyviltä lyhyellä aikavälillä, ne pilaavat hiuksesi ennemmin tai myöhemmin. Hiustuotteisiin liittyy myös eräs mielenkiintoinen asia. Toisin kuin meikeissä ja vaikkapa ihonhoidossa, rahalla saa yleensä laadukkaampia tuotteita, mutta hiustuotteissa asia on jopa päinvastoin, niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin. Joku saattaa nyt närkästyä tästä, mutta tämä perustuu yksinkertaisesti tuotteiden sisältämiin ainesosiin ja siihen, kuinka paljon tuotteissa on mitäkin ainetta ja harva edes hiusalanasiantuntija ymmärtää täysin kaikkien käyttämiensä tuotteiden kemikaaleja ja niiden toimintaa. Kemikaalit eivät yksinkertaisesti ole terveellisiä, vaikka niitä sellaisina halutaan meille usein markkinoida.

Vinkkejä terveempiin hiuksiin

Tulen myöhemmin jakamaan ohjeet kotona valmistettaviin tuotteisiin, mutta tässä vinkkejä, joilla voit aloittaa matkasi kohti terveempää ja luonnollisempaa hiustenhoitoa. Kaikkea ei tarvitse muuttaa heti, pienet askeleet johtavat lopulta määränpäähän.

 • Älä värjää tai vaalenna hiuksia jatkuvasti. Pysy lähellä luonnollista hiusväriäsi.
 • Älä usko hiustuotteiden markkinoinnin lupauksia. Tuotteet toimivat ehkä hetken ja ”peittävät” todellista ongelmaa, mutta ongelmat eivät katoa niiden avulla, päinvastoin.
 • Älä ota pidennyksiä, ellet halua menettää hiuksiasi. Hiukset kestävät paljon, mutta jatkuva paino/venytys johtaa lopulta hiusten katkeamiseen.
 • Jätä suoristus, kiharrus ja muut lämpökäsittelyt spesiaalipäiviin.
 • Pese hiukset joka toinen tai joka kolmas päivä. Tai vielä harvemmin, mikäli hiuksesi eivät rasvoitu helposti. Hiukset tottuvat nopeasti uuteen rytmiin.
 • Asennoidu hiustenhoitoon uudella tavalla. On olemassa parempi ja luonnollisempi tapa.
 • Sinun ei tarvitse kokeilla enää uusia tuotteita ja merkkejä, ne eivät toimi nyt eivätkä myöhemmin.
 • …näin ollen tulet säästämään rahaa. Nopeasti laskettuna voisi sanoa, että tulet säästämään aivan helvetisti, sillä jos käytät hiustenhoitotuotteisiin kuukaudessa vaikkapa 40e, se tekee vuodessa 480e ja 50 vuodessa 24 000€. Puhumattakaan satojen eurojen kampaamokäynneistä. Mieti tätä asiaa, vaikka et muuten olisi kiinnostunut luonnollisesta elämäntyylistä.
 • Hiuksesi voivat olla terveemmät, kauniimmat ja vahvemmat kuin olisit koskaan voinut kuvitella. Monet ihmiset tyrmäävät kaikki luonnolliset vaihtoehdot, sillä he kuvittelet niiden olevan jotenkin outoja ja sopivan vain tropiikissa asuville hipeille – asia ei voisi olla enempää toisin.
 • Voit aloittaa matkasi juuri tässä ja nyt. Parasta luonnollisissa vaihtoehdoissa on se, että sinun ei tarvitse lähteä shoppailemaan uusia tuotteita ja käyttää rahaa ja aikaa selvittääksesi mikä sopisi sinulle. Jos kylpyhuoneesi on täynnä erilaisia purkkeja ja purnukoita, joissa on kenties päiväyskin mennyt jo ajat sitten niin mene kylpyhuoneeseesi ja heitä nämä tuotteet roskiin. Se on todella niin yksinkertaista. Se raha, minkä olet niihin käyttänyt on jo mennyt hukkaan. Voit luopua näistä tuotteista ilolla, sillä tiedät tekevän hyvän valinnan itsesi ja hiusteni kannalta.

Jätä kommentti, mikäli olet jo siirtynyt luonnolliseen hiustenhoitoon!

// I thought I’d share a little about the insights and habits that I’ve followed and found useful in my life. So for a long time, more than ten years, I have been interested in a natural & free lifestyle, which is as close as possible to how life is meant to be lived. I’m not saying there is a right or wrong way to live, but superficiality, overwork, depression, unhealthy diet and excessive chemicals hardly contribute to well-being. For each thing, we are really choosing between two things: will this support my well-being or will it undermine it.

I’ve found that more natural choices are better on almost every level. I wish I had known 15 years ago that beauty really does come from within. This is the first part of the series of posts: a natural way of life and the first one is hair.

Harmful chemicals for hair?

There are so many chemicals in the world that it is impossible to fathom the amount. If you think of supermarkets that are munching on cans one after the other and then you multiply that by how many supermarkets there are in each city and country. An incredible amount of plastic and chemicals. Where do all those jars go? And how healthy are those chemicals? How much harm are they to for people, and to nature? I don’t want to moralize anyone, but only share what I myself have found to be better.

When I started traveling more, I only had hand luggage with me. So I had to be very careful about which liquid products I took with me. Because I like to wear make-up occasionally, I brought some make-up with me. In addition to them, lip balm, face cream, salt toothpaste and bar soap or MeineBase salt. But, bar soap is also not-natural and high-quality bar soaps cost a lot. Bar soap had other problems for me also, e.g. the water quality in, for example, Indonesia and the Philippines was so special that the soap remained sticky in the hair. (Bar soap can be used for other purposes, such as washing hands, but according to my own experience, not for hair.) I also tried bar soap conditioner, but it also failed. Although they are of course better options than plastic bottles that contain a lot of chemicals (and water!), they are not the most natural option. I used MeineBase for a long time and I liked it a lot, but it didn’t do what I would have liked for my hair. Silky, soft, easy-care, long and thick hair. And it doesn’t foam at all either.

Natural hair care

The most natural and in this case also the best option is the one that everyone can prepare at home. There is no need to carry jars and packaging with you, the ingredients can be easily found everywhere. The choices must be good on all levels, which are:

 • Natural
 • Visible results, i.e. beautiful, strong and healthy hair
 • Ease, availability
 • Cost/Cheap

So I started looking for my own way, because there were no ready-made working solutions in the stores. I also want to tell an important thing to everyone who struggles with hair problems: thin or brittle hair that falls from the head is not just a genetic problem, but is caused by the wrong way of caring for the hair and body. As well as scalp problems. I myself have ruined my hair several times by going to the hairdresser. I have also ruined up my own hair and then cut it into a very short hair. Nice. You might think that a hairdresser is the best option, but I recommend leaving only the haircut to the hairdresser. I have gotten completely different results than I had hoped for and after that I had to make an appointment with another hairdresser the next day and spent several thousand euros on such rubbish. So my own hair history is really colorful and someone might be horrified that I actually started coloring my hair when I was 8 years old. Fortunately, my hair has always been thick, but before I didn’t have a deeper understanding of how to really take care of my hair.

Of course, not all hairdressers are bad, and if you’ve found a hairdresser who really understands and appreciates your hair, that’s a great thing. I myself have tried many different hairdressers and almost every time I have been disappointed and noticed that my hair is in even worse than before. The problem with salon products is the same as with other similar products: they help in the short term and make the hair look good, but destroy it in the long term. Then we get hooked on them and buy more of the same stuff. It is of course good business, but a huge price for the consumer.

Of course, the most natural thing would be not to wash your hair at all, because the hair really “washes” itself, but in my opinion this is mostly suitable for men/those with shorter hair and a model that doesn’t need to be styled in any way. That is, if you want to use styling products, usually the water is not enough to remove all products, so I personally do not recommend this. It also takes several months it start working and few people want to go through that time with oily hair.

The truth about “quality” hair products

Toxic chemicals marketed as great hair products eventually lead to hair and scalp problems such as itching, flaking, dryness, hair loss, thinning and damage. Although these products make your hair look good in the short term, sooner or later they will ruin your hair. There is also an interesting thing about hair products. Unlike in make-up and, for example, skin care, money usually bring better quality products, but in hair products it not like that, as incredible as it sounds. Now someone might get upset about this, but this is simply based on the ingredients in the products and how much of any substance is in the products, and few even hair experts fully understand the chemicals and how they work in all the products they use. Chemicals are simply not healthy, even though they are often marketed to us as such.

Tips for healthier hair

I will share instructions for homemade products later, but here are some tips to get you started on your journey to healthier and more natural hair care. You don’t have to change everything right away, small steps will eventually lead you to your destination.

 • Do not dye or lighten your hair continuously. Stay close to your natural hair color.
 • Don’t believe the marketing promises of hair products. The products may work for a while and “cover” the real problem, but the problems don’t disappear with them.
 • Don’t get hair extensions unless you want to lose your hair. Hair can last a long time, but constant weight/stretching will eventually lead to hair breakage.
 • Leave straightening, curling and other heat treatments for special days.
 • Wash your hair every second or third day. Or even less often, if your hair doesn’t get greasy easily. The hair quickly gets used to the new rhythm.
 • Approach hair care in a new way. There is a better and more natural way.
 • You don’t have to try any more new products and brands, they won’t work now or later.
 • …so you will save money. If you do a quick calculation, you could say that you will save a hell of a lot, because if you spend, say, 40e per month on hair care products, it will be 480e per year and 24,000€ in 50 years. Not to mention hundreds of euros worth of hair salon visits. Consider this even if you are not otherwise interested in a natural lifestyle.
 • Your hair can be healthier, more beautiful and stronger than you could have ever imagined. Many people dismiss all natural options because they think they’re somehow weird and only suitable for hippies living in the tropics.
 • You can start your journey right here and now. The best thing about natural options is that you don’t have to go shopping for new products and spend money and time figuring out what’s right for you. If your bathroom is full of various jars that may have expired a long time ago, go to your bathroom and throw these products in the trash. It is really that simple. The money you spent on them has already been wasted. You can give up these products with joy, because you know you made a good choice for yourself and your hair.

Leave a comment if you have already switched to natural hair care!

Vastaa